Ασκηση αντιμετώπισης φωτιάς σε σκάφος από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας

0
167

Το τουριστικό σκάφος «Αλμπατρος ΙΙ» ξεκινά τον καθημερινό του απόπλου από το λιμάνι της Καλαμάτας για τις Κιτριές.

Εχουν επιβιβαστεί σε αυτό 10 άτομα – εθελοντές του Ορειβατικού Συλλόγου “Ευκλής”, και πριν το σκάφος βγει από το λιμάνι ξεσπά φωτιά στην κουζίνα του, που είναι στην πρύμνη (στο πίσω μέρος του σκάφους). Ετσι ξεκινά η άσκηση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας για τη διάσωση επιβατών, την πυρόσβεση πυρκαγιάς και την καταπολέμηση ρύπανσης της θάλασσας από πετρελαιοειδή.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Η άσκηση έγινε χθες το πρωί και τελείωσε μέσα σε 55 λεπτά, αφού διασώθηκαν οι επιβάτες και αντιμετωπίστηκε η ρύπανση, αποδεικνύοντας την ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων, υπηρεσιών και εθελοντών στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Ηταν η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο επιχειρήθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας, με πρωτοβουλία του κεντρικού λιμενάρχη, αντιπλοίαρχου Αντώνη Δουμάνη.

Η ΦΩΤΙΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ

Το πλήρωμα προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά αλλά αυτή επεκτείνεται. Δύο επιβάτες λιποθυμούν αφού εισπνέουν καπνό. Ο κυβερνήτης του σκάφους ζητεί βοήθεια μέσω ασυρμάτου και επικοινωνεί με το Λιμεναρχείο. Μετά τη συλλογή των πρώτων πληροφοριών από τον αξιωματικό φυλακής που είναι στη βάρδια ενημερώνονται ο λιμενάρχης και ο υπολιμενάρχης (αντιπλοίαρχος Νίκος Γιαννουλάτος ο οποίος χθες διηύθυνε την άσκηση). Μετά ενημερώνεται και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας.

Ταυτόχρονα ενεργοποιείται το σχέδιο αντιμετώπισης ναυτικού ατυχήματος του Λιμεναρχείου, που εκδίδει και επικαιροποιεί κάθε 6 μήνες το Τμήμα Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας της υπηρεσίας. Χθες μάλιστα ο προϊστάμενος του τμήματος, υποπλοίαρχος Σωτήρης Τσούλος, ήταν αυτός που περιέγραψε βήμα προς βήμα το σενάριο της άσκησης στους προσκεκλημένους και τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 21ου και της Δ’ τάξης του 8ου Δημοτικού, που παραβρέθηκαν στο λιμάνι για να την παρακολουθήσουν από κοντά.

ΑΠΟΠΛΟΥΣ ΠΛΣ 143 ΓΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ ΕΠΙΒΑΤΩΝ

Αφού γίνουν οι πρώτες συνεννοήσεις και ενημερωθεί και ο θάλαμος επιχειρήσεων του Αρχηγείου, αποπλέει το πλωτό του Λιμενικού (ΠΛΣ 143) για να σώσει τους επιβάτες. Ο μηχανισμός που τίθεται σε λειτουργία περιλαμβάνει την ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων, υπηρεσιών και εθελοντών, ώστε ο καθένας να αναλάβει δράση ανάλογα με το ρόλο του –ένας από τους στόχους άλλωστε της χθεσινής άσκησης ήταν και η βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς (Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Νοσοκομείο, Αστυνομία, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης) και η καταγραφή ελλείψεων και αδυναμιών κατά την εφαρμογή των σχεδίων έρευνας και διάσωσης και αντιμετώπισης ρύπανσης από πετρέλαιο. Κάτι που έθεσε ως ζητούμενο και ο ίδιος ο λιμενάρχης Καλαμάτας στο σύντομο χαιρετισμό του.

Εν τω μεταξύ το πλωτό του Λιμενικού προσεγγίζει το φλεγόμενο πλοίο και το πλήρωμα απεγκλωβίζει τους επιβάτες, ενώ ενημερώνεται και η λάντζα «Αγιος Νικόλαος» για συνδρομή. Οι δύο επιβάτες, οι οποίοι χρήζουν διακομιδής στο νοσοκομείο –ο ένας δεμένος σε φορείο- αποβιβάζονται στην προβλήτα όπου δένει το ΠΛΣ 143 και τους παραλαμβάνει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Οι υπόλοιποι 8 δέχονται τις πρώτες βοήθειες στο λιμάνι από τους εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Πρωτύτερα, η Τροχαία Καλαμάτας έχει φροντίσει για να φτάσουν όλα τα μέσα (Πυροσβεστική και ασθενοφόρα) γρήγορα στο λιμάνι.

ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΡΥΜΟΥΛΚΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ

Οσο αυτά συμβαίνουν στη θάλασσα, στη στεριά προετοιμάζονται τα μέσα απορρύπανσης του Λιμεναρχείου από την ομάδα καταπολέμησης ρύπανσης.

Ηδη στην προβλήτα έχουν φτάσει και δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας και το “Αλμπατρος ΙΙ” ρυμουλκείται από τη λάντζα. Ο επικεφαλής υπολιμενάρχης Ν. Γιαννουλάτος ενημερώνει τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής για το σκάφος, τα καύσιμά του και την ποσότητα των λιπαντικών. Με τον κατάπλου του φλεγόμενου σκάφους και τη συμβολή και λιμενεργατών, θα πλαγιοδετήσει και θα ξεκινήσει η επιχείρηση πυρόσβεσης. Η  ομάδα καταστολής – επέμβασης της Πυροσβεστικής θα μπει στο “Αλμπατρος ΙΙ” για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ παράλληλα πέφτει νερό στο σκάφος με κανόνι από τα πυροσβεστικά οχήματα και από το ΠΛΣ 143.

ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΡΥΠΑΝΣΗ

Το νερό που έπεσε για να σβήσει τη φωτιά γεμίζει το χώρο του μηχανοστασίου, οι αυτόματες αντλίες του σκάφους παίρνουν μπροστά και 200 λίτρα από αυτά τα νερά πέφτουν στη θάλασσα προκαλώντας ρύπανση 100 τ.μ. περιμετρικά του “Αλμπατρος ΙΙ”. Η ομάδα καταπολέμησης ρύπανσης του Κεντρικού Λιμεναρχείου έχει ήδη κινητοποιηθεί. Στο χώρο του λιμανιού σπεύδουν επίσης προσωπικό του δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας. Από τις αποθήκες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου μεταφέρεται ειδικό φράγμα 100 μέτρων και με τη βοήθεια του πλωτού και στελεχών του Λιμεναρχείου από την ξηρά, το φράγμα αναπτύσσεται περιμετρικά του σκάφους.

Στην επιχείρηση απορρύπανσης χρησιμοποιούνται επίσης μια φορητή πλωτή κεφαλή “Skimmer” (μηχάνημα το οποίο λειτουργεί με γεννήτρια και ρουφάει από την επιφάνεια της θάλασσας 18 τόνους αργού πετρελαίου την ώρα), μια χειροκίνητη συσκευή εκτόξευσης χημικών διασκορπιστικών ουσιών και άλλα απορροφητικά υλικά, όπως πετσέτες και μαξιλάρια, που απορροφούν 20 φορές το βάρος τους.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗΣ

Η ανάπτυξη του πλωτού φράγματος εγκλωβίζει τη ρύπανση και αποτρέπει την εξάπλωσή της. Αυτό βεβαιώνει και αεροπλάνο της 120 ΠΕΑ, το οποίο σηκώνεται για να ερευνήσει στον Μεσσηνιακό Κόλπο για τυχόν εστίες μόλυνσης. Στη συνέχεια ξεκινά η διαδικασία απορρύπανσης με τα απορροφητικά υλικά και η Πυροσβεστική κάνει απάντληση νερών με αντλία από το μηχανοστάσιο του σκάφους. Ταυτόχρονα, λιμενικοί της ομάδας καταπολέμησης ρύπανσης με το σκάφος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης περισυλλέγει τα χρησιμοποιηθέντα απορροφητικά υλικά και τα συγκεντρώνει σε ειδικές σακούλες, για να πάνε σε πιστοποιημένη εταιρεία στην Πάτρα.

Η άσκηση πλέον ολοκληρώνεται, αλλά το σκάφος έχει πάρει κλήση και υπάρχει κίνδυνος βύθισής του και για να μην γίνει μέσα στο λιμάνι, η λάντζα το ρυμουλκεί σε παρακείμενο όρμο.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας, ο διοικητής του 9ου Συντάγματος Πεζικού, συνταγματάρχης Αναστάσης Κολέζας, ο διοικητής πύραρχος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος και ο υποδιοικητής αντιπύραρχος Δημήτρης Γεωργανάς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, εκπρόσωποι της 120 ΠΕΑ, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας Σαράντος Μαρινάκης.

Νικολέττα Κολυβάρη – eleftheriaonline.gr