Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο Σωκράτης Κόκκαλης

0
345

 

Σωκράτης Κόκκαλης, έλληνας επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού.

Συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη  (1.2 δισεκατομμύρια δολάρια). Είναι γιος του ιατρού και διαπρεπούς ακαδημαϊκού Πέτρου Κόκκαλη (κορυφαία μορφή της ελληνικής Αριστεράς και υπουργός στην κυβέρνηση του βουνού). Είναι ιδρυτής, πρόεδρος και κύριος μέτοχος του Ομίλου Εταιρειών INTRACOM, που δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και την κατασκευή τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, ηλεκτρονικών και πληροφορικής. Υπήρξε πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός για 17 χρόνια.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1944 ο Πέτρος Κόκκαλης λόγω και της συμμετοχής του στην αντίσταση αναχώρησε αρχικά για την Γαλλία αλλά το 1947 επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε υπουργός στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση. Μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ανατολική Γερμανία συνεχίζοντας την ακαδημαϊκή του καριέρα.

Εκεί τον ακολούθησε και ο γιος του Σωκράτης Κόκκαλης ο οποίος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου με πτυχίο Φυσικής. Συνέχισε τις σπουδές του στο ίδιο πανεπιστήμιο αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο στην Ηλεκτρονική το 1963, χρονιά που ξεκίνησε και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Σύμφωνα με τους επικριτές του, ο φάκελος 953/63 της μυστικής υπηρεσίας της Ανατολικής Γερμανίας τον εμφανίζει ως πράκτορά της Στάζι. Ωστόσο, ο πρώην Διοικητής των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών (ΕΥΠ), Κώστας Τσίμας, είχε δηλώσει ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην Ελλάδα: «ο κύριος Κόκκαλης είναι Έλληνας πατριώτης, αυτό είμαι σε θέση να το επιβεβαιώσω ως παλιός Διοικητής της ΕΥΠ. Δούλεψε στα Βαλκάνια και αλλού για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα σαν γνήσιος πατριώτης, σαν παιδί αντάρτη, παιδί ΕΛΑΣίτη, και έκανε και πάρα πολύ καλή δουλειά».

Το 1977 ίδρυσε την εταιρεία INTRACOM, η οποία συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Ο Όμιλος INTRACOM επεκτάθηκε σε χώρες εντός αλλά και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των άλλων εταιρειών που ίδρυσε ο κ. Κόκκαλης συγκαταλέγονται η INTRALOT (εταιρεία τυχερών παιχνιδιών) και η INTRACOM HOLDINGS στην οποία ανήκουν οι INTRACOM Telecom, INTRACOM Defense Electronics (εταιρεία αμυντικών συστημάτων), INTRACOM IT Services, Ηellas Οnline, Intrakat και ΑΙΤ. Ο Όμιλος INTRACOM Holdings απασχολεί περισσότερους από 6,200 εργαζόμενους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Υπήρξε στενός και αγαπητός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Όταν από τα τέλη του 1988 οι μεγαλο-εκδότες άρχιζαν να πιέζουν ασφυκτικά τον Ανδρέα Παπανδρέου και την κυβέρνησή του και να του επιτίθενται (λόγω της προσπάθειάς του να τους εξουδετερώσει χρησιμοποιώντας τον Γιώργο Κοσκωτά), ο Σωκράτης Κόκκαλης τον υποστήριξε σθεναρά, μέσω και της εφημερίδας «Επικαιρότητα» που ήταν τότε δικής του ιδιοκτησίας. Ο Σωκράτης Κόκκαλης συνδέθηκε φιλικά και με δύο ανθρώπους από το στενό περιβάλλον του Ανδρέα Παπανδρέου, τον τότε Διοικητή του ΟΤΕ, απόστρατο αξιωματικό Διαβιβάσεων Θεοφάνη Τόμπρα, και τον επιχειρηματία και αθλητικό παράγοντα Γιώργο Λούβαρη, που αργότερα έγινε συνεργάτης του στον Ολυμπιακό.

Το 1997 ο Σωκράτης Κόκκαλης ανακηρύχθηκε John Harvard Fellow, αφού συνέστησε το Πρόγραμμα Κόκκαλη στη σχολή Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard. Το πρόγραμμα αυτό παρέχει υποτροφίες στη Δημόσια Διοίκηση σε σπουδαστές από τη Νότιοανατολική και την Κεντρική Ευρώπη, καθώς και από τη Μέση Ανατολή. Επίσης, στοχεύει στην εξασφάλιση της ειρήνης, της δημοκρατίας και των οικονομικών αλλαγών στην περιοχή, μέσα από την έρευνα και άλλες εκτενείς δραστηριότητες που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην περιοχή.

Το 1998 ίδρυσε το ίδρυμα Κόκκαλη, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επικεντρώνεται σε εκπαιδευτικά θέματα και αναπτυξιακούς τομείς στην περιοχή, προς τιμήν της μνήμης του πατέρα του, διακεκριμένου Καθηγητή Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας

Παράλληλα μέσω του ιδρύματος Κόκκαλη έχει ιδρύσει στην Παιανία το Athens Information Technology που σε συνεργασία με ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, το Πανεπιστήμιο του Carnegie Mellon, παρέχει MSc in INFORMATION NETWORKING (MSIN). Πέραν του MSIN παρέχει και MASTER OF SCIENCE IN INFORMATION & TELECOMMUNICATIONS TECHNOLOGIES (MSITT) καθώς και το MSc in MANAGEMENT OF BUSINESS, INNOVATION AND TECHNOLOGY (MBIT).

Οι δραστηριότητες του επεκτείνονται στους τομείς της πληροφορικής και των ηλεκτρονικών. Γνωρίζει άπταιστα Αγγλικά, Γερμανικά και Ρωσικά. Ομιλεί επίσης Ρουμανικά, Ιταλικά και Γαλλικά. Ήταν νυμφευμένος με την Σοφία Σκούρα με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο. Σήμερα είναι νυμφευμένος με την Ελένη Φαρμάκη, πρώην σύζυγο του Σάββα Θεοδωρίδη, και με την οποία έχει αποκτήσει δύο γιους.

Υπήρξε πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός για 17 χρόνια, από τον Μάιο του 1993 ως τον Δεκέμβριο του 2010, καθώς και πρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός από το 1991 ως το 2004. Σ’αυτό το διάστημα κατέκτησε 12 Πρωταθλημάτα, 4 Κυπέλλα, 4 Nταμπλ και 3 Σούπερ Καπ στο Ποδόσφαιρο, καθώς και 5 Πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα, 2 Νταμπλ και 1 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μπάσκετ. Παράλληλα, εξασφάλισε καινούριο και σύγχρονο γήπεδο (Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης) και προχώρησε στον εκσυγχρονισμό των προπονητικών εγκαταστάσεων της ομάδας στο Ρέντη και στην κατασκευή σύγχρονων γραφείων του Συλλόγου στην πλατεία Αλεξάνδρας.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης απέκτησε την ΠΑΕ Ολυμπιακός τον Μάιο του 1993, στο τέλος της σεζόν 1992-1993, που ήταν η έκτη σερί χωρίς πρωτάθλημα για την ομάδα του Πειραιά. Επιπλέον η ομάδα αντιμετώπιζε τεράστια οικονομικά προβλήματα και σχεδόν σε κάθε αγώνα του παλαιού σταδίου Καραϊσκάκη σημειώνονταν επεισόδια. Τα πρώτα τρία χρόνια ο Κόκκαλης ασχολήθηκε κυρίως με την οικονομική εξυγίανση, αλλά από τη σεζόν 1996-1997 μέχρι και σήμερα η ομάδα του Ολυμπιακού κυριαρχεί απόλυτα, έχοντας κατακτήσει σχεδόν όλα τα πρωταθλήματα.

Μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Σωκράτης Κόκκαλης παραμένει Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΕ, ενώ ο γιος του Σωκράτης Σ. Κόκκαλης είναι Α΄ Αντιπρόεδρος.

wikipedia.org